COBISS Ela: sodelovanje za boljši dostop do e-knjig v sistemu COBISS

IZUM je projekt »Platforma COBISS Ela« zasnoval na pobudo Združenja splošnih knjižnic. Cilj projekta je bil vzpostaviti celovit sistem za dostop do e-knjig od založnika do končnih uporabnikov splošnih knjižnic v sistemu COBISS.SI.

Novinarska konferenca ob začetku delovanja platforme COBISS Ela, 17. 6. 2024 (foto: IZUM)
Novinarska konferenca ob začetku delovanja platforme COBISS Ela, 17. 6. 2024 (foto: IZUM)

Projekt je potekal v sodelovanju s predstavniki združenja splošnih knjižnic, nekaterimi založniki in knjižnicami ter s koordinatorjem Knjižnice Mirana Jarca Novo Mesto. Javna platforma COBISS Ela je bila v celoti implementirana 17. 6. 2024, zajema pa rešitve za:

    • založnike: s posebno aplikacijo COBISS Ela v okviru katere založniki samostojno dodajajo e‑knjige. Aplikacija omogoča dodajanje posamezne e-knjige ali uvoz podatkov za več knjig hkrati. Založnik v aplikaciji tudi določi časovno obdobje dostopnosti e-knjige, torej od kdaj in do kdaj je posamezna e-knjiga na voljo. Založnik določi tudi vrednost posamezne izposoje e‑knjige v točkah.
    • knjižničarje: z dopolnitvami v aplikaciji COBISS Lib lahko e-knjige prevzamejo v svoje knjižnične kataloge ter jim na osnovi različnih profilov nastavijo hkratno število izposoj in denarno (finančno) vrednost, ki je na voljo za izposojo te e-knjige. Te vrednosti lahko knjižničarji prilagajajo povpraševanju po posameznih e-knjigah.
    • bralce oz. uporabnike knjižnic: dopolnitve v javnem dostopnem knjižničnem katalogu COBISS+ in aplikaciji mCOBISS za iskanje in izposojo e-knjig, ki so na voljo v posamezni knjižnici.
      • Bralci oz. uporabniki knjižnici lahko e-knjigo prebirajo na osebnih računalnikih, mobilnih napravah in nekaterih e-bralnikih e-knjig. Za branje je treba namestiti ustrezno aplikacijo. Uporabniki imajo različne zmogljive naprave (e-bralniki, telefoni, tablice, računalniki), vsaka ima določene posebnosti, zato smo bralcem pripravili tudi podporno gradivo v obliki videoposnetkov in drugih navodil, ki je dostopno na spletni strani COBISS Ela.

Dostop do e-knjig je urejen v skladu s pravnimi predpisi, ki urejajo avtorske pravice, zato je bil vzpostavljen Readium statusni in licenčni server, ki omogoča zaščito ePUB datotek za e-knjige, ki so jih založniki naložili v aplikacijo COBISS Ela.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Več o posameznih sklopih platforme COBIS Ela lahko preberete na spletni strani Platforma COBISS Ela.

Prispevek pripravila: Janita Tacer Slana