Napredno Google-iskanje – 1. del

Večina uporabnikov za iskanje in preiskovanje vsebin v nepregledni množici informacij, dostopnih preko interneta, uporablja spletni iskalnik Google. Pri tem se večina omeji na osnovno enovrstično iskanje in zapostavlja razširjen nabor možnosti, s katerimi lahko iskanje natančneje definiramo in omejimo.

Google Advanced Search je razširjeno oziroma napredno Google-iskanje, do katerega dostopamo na naslovu https://www.google.ca/advanced_search.

GoogleAdvancedSearch_Slika1_original

S pomočjo obrazca za vnos iskalnih kriterijev lahko iskanje omejimo na ta način, da definiramo natančne besedne zveze, ki jih mora vsebovati rezultat poizvedbe, ali da iz iskalnih rezultatov izločimo rezultate, ki vsebujejo specifične ključne besede.

Primer: Želimo poiskati spletne strani, ki se nanašajo na slovenske reke, vendar pri tem ne želimo spletnih strani, kjer se omenja reka Drava.

Iskanje sloveskih rek

Iskalne rezultate dodatno omejimo glede na jezik, čas, spletno domeno itd.

Iskanje_Slika3

Opisano napredno iskanje lahko izvajamo tudi v osnovnem enovrstičnem načinu s pomočjo ukazov in operatorjev. Za zgornji primer bi bila poizvedba videti kot kaže slika:

rekaNOTDrava

Več operatorjev in možnosti naprednega ukaznega enovrstičnega Google iskanja je opisanih v kratkih navodilih Power Searching with Google Quick Reference.

Prispevek pripravil: mag. Sergej Lah

 

2 odgovora na “Napredno Google-iskanje – 1. del”

    1. Menim, da ni kar tako enostavno posploševat in delat primerjav med Googlom in COBISS-om, …sicer pa pripravljamo novo verzijo COBISS/OPAC, ki bo imela tudi nov iskalnik. Ta bo omogočal vse, kar omogoča dosedanji in mnogo novih funkcionalnosti, kot so fasetno iskanje, predlaganje iskalnih izrazov, avtomatsko zaključevanje iskalnega izraza, personalizacija relevance v seznamu zadetkov, itd. Nova verzija COBISS/OPAC bo predstavljena v prvih mesecih leta 2016.

Komentarji so izklopljeni.