Mednarodni dan otroške knjige

 

Slika 1: Plakat IBBY 2019

Od kar ljudje berejo velja, da postaneš to kar bereš. Zagotovo je branje kvalitetne literature ena najkoristnejših navad, ki jo je mogoče privzgojiti mlademu človeku. Branje bogati besedni zaklad in pozitivno vpliva na posameznikove zmožnosti izražanja in komuniciranja. Posamezniki, ki v svoji otroški dobi veliko berejo, so kasneje vešči lažjega komuniciranja z drugimi in razvoja kvalitetnejših medosebnih odnosov. Nedvomno branje predstavlja učinkovito pot do znanja in razširja posameznikova obzorja in krepi njegovo samozavest. Branje umirja in je v primerjavi s sodobnimi elektronskimi napravami učinkovito (zagotovilo dobrega spanca) zdravilo pred nespečnostjo. Prave knjige spodbujajo domišljijo in pripomorejo k razvoju kreativnosti, so orodje s pomočjo katerega spoznavamo in razvijamo sami sebe.

V aprilu se že vrsto let še posebej posvečamo knjigam, zato mu pogosto pravimo kar mesec knjige. V njegovem prvem tednu namreč praznujemo mednarodni dan otroške knjige, konec meseca pa je svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Slika 2: C. H. Andersen

2. april je bil na pobudo nemške pisateljice Jelle Lepman, ki je bila soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost (I BBY) , leta 1967 proglašen za mednarodni dan knjige za otroke. Izbrani datum je hkrati rojstni dan Hansa Christiana Andersena, znanega danske

Slika 3: Mala morska deklica

ga danskega pisatelja in pesnika. Med njegove najslavnejše pravljice spadajo Grdi raček, Deklica z vžigalicami, Kraljična na zrnu graha in Mala morska deklica. Slednja je kot bronasti kip, ki je postavljen ob pomolu Langelinie v zalivu Kopenhagna, postala svetovno znana ikona danskega glavnega mesta, kjer je Andersen živel in delal.

Vsako leto mednarodni dan otroške knjige obeležijo s posebno poslanico Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), ki se zavzema za povezovanje knjig in otrok. Namen tega uveljavljenega mednarodnega praznika je po vsem svetu spodbuditi ljubezen do branja otroških in mladinskih knjig.

Slika 4: Kęstutis Kasparavičius

Letošnjo poslanico je napisal in plakat ustvaril litovski otroški pisatelj in ilustrator Kęstutis Kasparavičius v okviru Litovske sekcije IBBY. Več o Mednarodnem dnevu otroške knjige, slovenski sekciji IBBY na spletni strani IBBY Slovenija .

 

Slika 5: V COBISS seznamu najbolj branih knjig  je seveda veliko otroških

Poslanica ob Mednarodnem dnevu knjig za otroke 2019!