Lokator gradiva v COBISS+

Graphical user interface Description automatically generatedCOBISS+ smo na jesen 2022 obogatili z novo aplikacijo, poimenovano Lokator gradiva. Aplikacija omogoča shematski izris prostora knjižnice in tridimenzionalni prikaz lokacije izbranega gradiva v knjižnici, nad čemer so navdušeni tako knjižničarji kot uporabniki. Uporaba lokatorja je zelo preprosta in po sedanjih izkušnjah lahko aplikacija izpolni praktično vse (tudi specifične) zahteve knjižnic.

IZUM je pred leti že pripravil eno verzijo lokatorja gradiva, ki pa v praksi ni zaživel, saj je od knjižničarjev zahteval nekaj več tehničnega znanja in dela (pri vnosu podatkov), za dokončanje postopka pa tudi sodelovanje sodelavcev v IZUM-u (pri risanju polic v Corell Draw in izdelavi datoteke html). Zdaj vabimo knjižnice, ki bi rade svojim uporabnikom omogočile samostojno iskanje gradiva, da spoznajo in uporabijo našo novo aplikacijo Lokator gradiva.

Aplikacija je sestavljena iz dveh delov:

    • prvi del je namenjen knjižnici, ki pripravi shematski prikaz prostora,
    • drugi del pa je namenjen uporabnikom COBISS+, ki v prikazovalniku lahko vidijo, v katerem prostoru in na kateri polici leži gradivo.

Povezava med COBISS+ in aplikacijo Lokator gradiva temelji na klasifikaciji UDK oz. interni oznaki gradiva, ki se v COBISS+ kot del signature izpiše v tabeli Podrobna zaloga v stolpcu Signatura – lokacija, inventarna št. …

Shematski izris

Del, ki je namenjen pripravi shematskega izrisa prostora, je dostopen zaposlenim v knjižnici z uporabniškim imenom in geslom za COBISS3 ter dodeljenim pooblastilom LOAN_BASIC. Po vpisu osnovnih podatkov knjižnice se prikaže urejevalnik z menijem za izris sheme prostorov knjižnice.

Izris prostora oz. posamezne sobe se začne z izrisom tal prostora. Tla so obvezen element, brez tega ne moremo shraniti izrisa. Nato prostor »opremimo« in dodamo:

    • police – določimo število polic v knjižni omari, njihovo širino, položaj v prostoru in višino od tal ter določimo, ali so police obojestranske;
    • škatle za gradivo;
    • vrata – določimo jim širino in višino;
    • stene in splošni element (npr. steber) – določimo dolžino, širino, višino in položaj v prostoru ter dodamo napis na ta element;
    • pult za knjižničarje;
    • mize in stole za obiskovalce;
    • in tudi navigacijske oz. smerne puščice ter dekorativne elemente, kot so rastline.

S temi elementi je omogočen izris različnih prostorov (tudi prostorov nepravilnih oblik) in njihove opreme. Vse omenjene elemente lahko poljubno razpostavimo v prostoru.

Da prikaz lokacije gradiva pravilno deluje, je treba v izrisanem prostoru na posamezne police vpisati ustrezne oznake glede na postavitev gradiva v knjižnici. Za to uporabimo ikono svinčnik, ki smo jo poimenovali ”Uredi UDK-je”. Po izbiri omare se prikaže okno za vpis podatkov na posamezni polici:

    • interna oznaka,
    • UDK,
    • ime (oz. priimek) avtorja
    • in dodaten opis.

Na posamezni polici smo omogočili vnos več podatkov, dodamo jih s klikom na ikono +. Zaradi številčnih oznak na omarah v shematskem izrisu imamo boljši pregled, katere police že imajo vnesene vrstilce UDK in/ali druge oznake in katere ne.

Več posameznih prostorov, ki smo jih narisali, lahko nato združimo v prikaz enote ali nadstropja posamezne knjižnice ali njenega oddelka.

Nekaj napotkov za izris posebnosti, kot so prostori s poševnimi stenami in podobno, smo opisali tudi v navodilih.

Prikazovalnik

Ko je izris prostorov v aplikaciji Lokator gradiva končan, knjižnica zaprosi IZUM, naj ji omogoči povezavo med COBISS+ in aplikacijo Lokator gradiva.

DiagramDescription automatically generated
Slika 1: Prikaz izrisa prostorov in opreme knjižnice IZUM (2D)

 

Slika 2: Prikaz izrisa prostorov in opreme knjižnice IZUM (3D)

 

Graphical user interface, text, application, emailDescription automatically generated
Slika 3: Ikona lokator v COBISS+

Članom knjižnice in uporabnikom COBISS+ je dostop do aplikacije Lokator gradiva omogočen preko ikone lokator v COBISS+, ki se nahaja v tabeli Podrobna zaloga v stolpcu Signatura – lokacija, inventarna št. pred posameznim izvodom gradiva. Če knjižnica nima izrisanega prikaza za kakšen prostor ali oddelek, se ikona lokator pred podatki o zalogi v tem prostoru ali oddelku ne prikaže (funkcionalnost bo vključena v programsko opremo z verzijo C+, V13.0).

S klikom na ikono lokator se odpre tridimenzionalni prikaz knjižnice oz. oddelka, v katerem je z modro puščico in barvo označena polica, na kateri je gradivo. Prikaz lahko rotiramo, tako da si prostor lahko ogledamo iz vseh smeri in kotov. Seveda pa imajo člani oz. uporabniki tudi možnost uporabe 360-stopinjskega pogleda in se po prostoru sprehajajo s smernimi tipkami oz. z uporabo miške. Preklop med različnimi pogledi prikaza prostora  se v aplikaciji izvede s klikom na ustrezno ikono v desnem zgornjem kotu.

Poglejmo si praktični primer iz knjižnice IZUM: Pri gradivu s COBISS.SI-ID=285494784 je dodana ikona lokator. Če kliknete to ikono, lahko vidite tudi 360-stopinjski prikaz lokacije gradiva.

Graphical user interfaceDescription automatically generated
Slika 4: Prikaz položaja gradiva na polici

Testiranje in produkcija

Aplikacijo je pred izdajo v produkcijo testiralo nekaj knjižnic. Na osnovi njihovih povratnih informacij smo v IZUM-u že pripravili nekaj dopolnitev. Knjižničarji so bili enotni, da je uporaba aplikacije zelo preprosta in da lahko zadostí praktično vsem (specifičnim) zahtevam knjižnic (kot je drugačna postavitev gradiva, posebne oznake polic in podobno). Njihovi uporabniki pa so zelo pohvalili prikaz in uporabnost aplikacije ter so bili nad njo navdušeni.

Po konferenci COBISS 2022 (v oktobru 2022) je bil omogočen dostop do aplikacije Lokator gradiva vsem knjižnicam v COBISS.SI in COBISS.net in nekatere so že pripravile izris, tako da njihovi člani in obiskovalci že lahko najdejo iskano gradivo po prikazu njegove lokacije.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KaauD8Pck04

Prispevek pripravili: Janita Tacer Slana in Tanja Žuran Putora