Pogled na izvedbo konference COBISS 2022 skozi oči udeležencev

A group of people sitting in chairsDescription automatically generated with medium confidence
(foto: arhiv IZUM)

Mednarodna konferenca COBISS 2022, ki je pod sloganom Skupaj krepimo zaupanje v znanost in razvoj potekala od 19. do 20. 10. 2022 v prostorih IZUM-a v Mariboru in na daljavo preko Zoom-a, je uspela. V dveh dneh se je odvilo 24 predavanj, ki jih je spremljalo več kot 600 udeležencev iz 12 držav. V živo jo je spremljalo 138 udeležencev, od tega 64 udeležencev iz Slovenije in 74 iz tujine. Ob tej priložnosti smo pripravili dvojezično anketo (v slovenščini in angleščini) ter video prispevek o vtisih udeležencev o konferenci COBISS 2022.

Povabilu k sodelovanju v anketi se je odzvalo 167 udeležencev in odgovorilo na vprašanja, ki smo jih pripravili s pomočjo orodja 1ka.arnes.si. 60 % udeležencev je odgovarjalo na anketo v slovenščini, 40 % pa v angleščini. V nadaljevanju predstavljamo rezultate ankete.

Zanimalo nas je, na kakšen način so udeleženci spremljali konferenco COBISS 2022. Več kot polovica vprašanih je konferco spremljajo na daljavo, 41 % pa v živo (slika 1).

Slika 1: Spremljanje konference COBISS 2022

Odgovore na vprašanje: »Kaj je botrovalo odločitvi spremljanja na daljavo?« je podalo 99 udeležencev. Večini je spremljanje na daljavo omogočilo preprostejšo udeležbo (29 %), ostalim pa je razbremenilo stroške (21 %) in omogočilo spremljanje le določenih vsebin (19 %) ali možnost udeležbe zaradi oddaljenosti lokacije (slika 2). Pod Drugo na sliki 2 so anketiranci najpogosteje navajali, da je to odločitev ustanove, kjer so zaposleni, zdravstveno stanje (izolacija) in možnost spremljanja med rednim delom.

Slika 2: Vzroki za spremljanje na daljavo

Kaj je udeležence najbolj prepričalo, da se konference udeležijo, smo želeli izvedeti z odgovori na vprašanje: »Kaj je bil glavni razlog za udeležbo?« Med ponujenimi odgovori so anketirani najpogosteje izbrali odgovor »spoznati nekaj novega« (slika 3). Pod Drugo na sliki 3 je večina anketirancev izpostavila spremljanje novosti in trendov v knjižničarski stroki.

Slika 3: Razlogi za udeležbo

Udeležence smo vprašali kako zadovoljni so bili s predstavljenim programom konference. Zadovoljstvo je izrazilo 84 % udeležencev, med tem ko se 16 % ni moglo opredeliti (n = 167). Veseli nas, da nihče ni izrazil nezadovoljstva s programom.

Anketirane smo tudi prosili, da z eno besedo opišejo svojo izkušnjo na konferenci. Besede v angleščini (n = 50) smo prevedli v slovenščino in so vključene na sliki 4.

TextDescription automatically generated
Slika 4: Opis izkušnje z eno besedo (prikaz z orodjem: https://classic.wordclouds.com/)

Veseli smo tudi povratnih informacij, kaj je bilo udeležencem na konferenci všeč in kaj bi lahko izboljšali, saj so povratne informacije dragocene za organizacijo naslednjih konferenc.

Konferenca je za nami, mi pa z mislimi že zremo v prihodnost, na naslednjo konferenco. Ob tem se zavedamo, da je spremljanje konference preko spleta dobra priložnost, da tudi na tak način širimo znanje in novosti. Udeleženci so bili nad izvedbo navdušeni ter pričakujejo novosti in trende na področju knjižničarstva, ki jih na COBISS konferencah predstavljamo. Seveda se moramo zavedati tudi socialne komponente in druženja, ki je v današnjih časih, ko smo vse bolj fizično oddaljeni izredno pomembna za ohranjanje pristnih stikov.

Prispevek pripravila: Boštjan Batič in dr. Ema Dornik