Obdelava serijskih publikacij v OŠ Zalog

Gradivo za obdelavo (foto: J. Stoviček)
Gradivo za obdelavo (foto: J. Stoviček)

Knjižnična zbirka osnovnošolske knjižnice je običajno sestavljena iz zbirke monografskih publikacij, zbirke serijskih publikacij in zbirke neknjižnega gradiva.

Da je uporabniku prijazna in ustrezno služi svojemu namenu, mora biti kot celota urejena in pregledna, podpirati pa jo mora prav tako urejen in pregleden knjižnični katalog.

 

Zbirka serijskih publikacij v šolski knjižnici OŠ Zalog

Šolska knjižnica OŠ Zalog je postala polnopravna članica sistema COBISS oktobra 2008. S starega DOS‑ovega programa Šolska knjižnica je postopoma prešla na nacionalni sistem COBISS, ob tem pa je bil ustvarjen nov lokalni katalog monografskih publikacij, deloma tudi neknjižnega gradiva, medtem ko je celotna zbirka serijskih publikacij zaradi svoje obsežnosti morala na vpis v lokalno bazo COBISS še počakati. Težava tovrstnega dela je namreč ta, da je časovno izjemno potratno in zaradi natančnosti zahteva tudi veliko miru, šolski knjižničar pa ob običajnih delovnikih v dopoldanskem času prav tega nima. Če dodamo še veliko drugega dela, ki ga ima, je običaj pač tak, da tovrstne aktivnosti v šolski knjižnici vedno počakajo na obdobje počitnic, ko so uporabniki odsotni. Kot v preteklosti je zato izposoja serijskih publikacij še naprej tekla na klasičen način, tj. ročno in z vodenjem evidence v posebnem zvezku.

Zbirka serijskih publikacij in del neknjižnega gradiva sta tako na vpis v lokalno bazo COBISS čakala vse do začetka leta 2020, ko so okoliščine v šoli končno nanesle tako, da sem se s tem lahko začela ukvarjati, pri čemer sem glavnino aktivnosti kljub vsemu načrtovala za prihodnje poletne počitnice. Najprej sem se v mesecu februarju 2020 prijavila na tečaj Uporaba programske opreme COBISS3/Zaloga – serijske publikacije (osnovni postopki), ki ga je za namene tovrstnega dela organiziral Institut informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru. Pogoj za udeležbo je bil opravljen tečaj Uporaba programske opreme COBISS3/Prevzemanje zapisov in zaloga, program tečaja pa je obsegal predstavitev formata COMARC/H, zbirnih in podrobnih podatkov o zalogi serijskih publikacij (polji 998 in 997), pregledovanje spletnega kataloga – polje 998, predstavitev inventarizacije serijskih publikacij ter praktično delo. Vodile so ga Nataša Murkovič, Vesna Gašparič in Renata Habjanič. Tečaja sem se udeležila 3. marca 2020 in v poročilo o strokovnem izobraževanju zapisala, da je šlo za »kvalitetno izvedeno in zelo uporabno izobraževanje«.

Na tečajuTečajniki (foto: arhiv IZUM)

12. marca 2020 je bila v Sloveniji uradno razglašena epidemija koronavirusa COVID-19 in šole so se zaprle. Prvo vprašanje, ki sem si ga zastavila, je bilo, kako in na kakšen način nadaljevati z delom ob zaprti knjižnici. Odločila sem se, da glede na nove okoliščine nadaljujem aktivnosti v zvezi z ureditvijo kataloga serijskih publikacij v lokalni bazi. Z vodstvom sem se dogovorila, da lahko iz knjižnice domov pripeljem celotno zbirko serijskih publikacij, ter vse, kar v zvezi s tem potrebujem.[1] Nato sem doma serijske publikacije temeljito pregledala, uredila in razvrstila po naslovih in letnikih. Izvedla sem tudi odpis in pripravila seznam odpisanega gradiva za NUK. Ko je bilo to opravljeno in sem v NUK poslala, kar so s seznama odpisanih serijskih publikacij želeli, sem na način prevzemanja zapisov iz vzajemne baze COBISS pričela s sistematičnim oblikovanjem kataloga serijskih publikacij v svoji lokalni bazi. Obenem sem izvode serijskih publikacij sproti opremljala z nalepkami, ki so omogočale njihovo računalniško izposojo. Na koncu sem za potrebe slednje določila še časovne parametre, s čimer je bilo delo, ki je na svojo izpolnitev čakalo več let, končno opravljeno. Celotno zbirko časopisov in revij sem nato z velikim zadovoljstvom odpeljala nazaj v šolo. Ob vsem tem mi je bila na IZUM-u v veliko pomoč ga. Nataša Murkovič, ki sem jo vsaj na začetku svojega dela kar nekajkrat klicala in prosila za pomoč.

Gradivo, pripravljeno za vnosGradivo, pripravljeno na vnos (foto: J. Stoviček)

Z delom sem zaključila po osmih delovnih dneh, pri čemer naj poudarim, da sem ves delovni čas (8 ur) in najbrž še nekaj več posvetila zgolj temu. V lokalno bazo COBISS sem vpisala 33 naslovov serijskih publikacij, tj. 224 letnikov oz. 1169 izvodov do tedaj naročenih časopisov in revij v naši šolski knjižnici.

Danes je celotna knjižnična zbirka naše šolske knjižnice podprta s preglednim in urejenim knjižničnim katalogom v sistemu COBISS. Evidentiranje serijskih publikacij ne poteka več ročno, v posebnem zvezku, ampak hitro in enostavno s preprostim dodajanjem zaloge v lokalni bazi COBISS. Prav tako hitra in enostavna pa je tudi njihova izposoja.

Čeprav imamo čas epidemije večinoma v slabem spominu, naj ob koncu povem, da pa je prav to obdobje naši šolski knjižnici omogočilo, da sta njena knjižnična zbirka in knjižnični katalog, ki zbirko podpira, danes veliko bolj pregledna, urejena in uporabniku prijazna, kot je/bi bila sicer.

Prispevek pripravila: mag. Jerneja Stoviček, knjižnica OŠ Zalog

  1. Kot nekoliko zabavno zanimivost ob tem naj omenim, da moj avto še nikoli ni bil tako obtežen, kot takrat, in da sem zaradi ukrepov ob epidemiji, ki so takrat veljali, in ker živim v bloku, prenos zbirke iz avta v stanovanje in kasneje, po opravljenem delu, iz stanovanja nazaj v avto (kar mi je vzelo približno dve uri časa) izvajala v nočnem času, ko je bilo dvigalo prosto in s tem nisem motila ali ogrožala ostalih stanovalcev bloka.