Odprtje Razstavišča IZUM s fotografsko razstavo Rudija Urana z naslovom »Pot redukcije in odkrivanje sublimnega«

slika1
Foto: Rudi Uran: Fotelj za vse čase, 2018

V sredo, 15. 5. 2019, ob 18. uri se je uradno odprlo Razstavišče IZUM.

Kultura v IZUM-u

Arhitekt Ivan Kocmut je zgradbo, v kateri ima danes sedež Institut informacijskih znanosti (IZUM), zasnoval z mislijo, da bi obogatila kulturno dogajanje v Mariboru. To je kmalu okrepila tudi bogata likovna oprema, ki med drugim vključuje dela Janeza Bernika, Marija Pregla in Janeza Vidica. IZUM se je od same vselitve v te prostore zavedal odgovornosti do prevzete kulturne dediščine, ki jo je primerno predstavil in dodatno oplemenitil z deli Zmaga Jeraja, Vlaste Zorko Tihec, Metke Kavčič in drugih. Precej let je delovala galerija male plastike. S podelitvijo naziva Unescov regionalni center ter prenovo in dogradnjo prostorov je IZUM pridobil novo možnost, da svoje delovne prostore deli z umetniki. Odprtje likovnega razstavišča je torej bil naslednji logični korak. Z nagovorom direktorja IZUM-a dr. Aleša Bošnjaka in uvodno fotografsko razstavo Rudija Urana je tako razstavišče tudi uradno začelo delovati.

Rudi Uran: režiser, grafični oblikovalec, slikar, fotograf

Prvi razstavljavec, ki je prebil led v razstavišču, je Rudi Uran, priznani režiser, grafični oblikovalec, slikar in fotograf, predvsem pa prepoznaven mariborski obraz.

Rudi Uran se je rodil 26. 5. 1961 v Ljubljani. Leta 1980 je končal Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo. Istega leta je opravil sprejemne izpite na Akademiji likovne umetnosti v Ljubljani in jo leta 1985 končal. Leta 1985 je postal tudi član Društva likovnih umetnikov Maribor, leta 2015 član Društva slovenskih režiserjev, leta 2018 pa še član Fotokluba Maribor. Živi in dela v Mariboru, kjer se ukvarja s filmom, videom, fotografijo in oblikovanjem.

V zadnjih letih je ustvaril več kot 100 glasbenih in promocijskih filmov, več kot 20 dokumentarnih filmov in dva celovečerna filma. Za svoj impresivni opus različnih umetniških del je prejel številna priznanja in nagrade (več o avtorju na http://www.kramberger-uran.com/about-us.html ).

»Pot redukcije in odkrivanje sublimnega«

V IZUM-u se je predstavil s fotografsko razstavo, ki nosi naslov Pot redukcije in odkrivanje sublimnega. Po seriji slik z naslovom Sporočila in povezave je logična pot minimaliziranja osnovnih likovnih elementov znotraj slikarskega polja vodila do črno-bele slike, na kateri so vidne zgolj še poteze čopiča oz. glavnika. Figuralika se je že zdavnaj izgubila, nadomestil jo je simbol, izpeljan z eno samo gesto – zapisom. Potem se je zgodila fotografija, ki je nekako prisotna ves čas in omogoča hkratno odkrivanje in zakrivanje mimetičnega znotraj okvira – kadra – formata. Fotografija ima v osnovi nalogo prenašati neko objektivno podobo iz narave sveta na definiran format. To konvencijo avtor podira oz. jo spreminja v nameri, da videno prenaša na način redukcije, ki jo dosega s približevanjem motiva, z uporabo teleobjektiva, ki stisne prostor, ali pa z uporabo kvalifikatorjev, s katerimi zakriva pogled na motiv. Na ta način ustvarja delno abstrahirane podobe, ki od gledalca zahtevajo drugačno opazovanje in branje likovnega (fotografskega) dela. Četudi se kdaj pojavi figura, je ta stilizirana in se nagiba k simbolu. Tudi mimetični predmeti prevzemajo vlogo. Čedalje bolj pa avtorja zanima transformacija oz. sublimno, ki ga poznamo znotraj abstraktnega slikarstva. Fotografija postaja slikarska podoba oz. se ji poskuša približati. Različen je samo postopek oz. avtorjeva intervencija. Namesto čopiča in platna orodje postane fotoaparat.

Razstava bo predvidoma na ogled do jeseni. Razstavišče je odprto vsak delovni dan med 8. in 16. uro oz. po dogovoru. Vstop prost.

slika2
Foto: arhiv IZUM

slika3
Foto: arhiv IZUM

Prispevek pripravila: Petra Bridges