Rezultati ankete Uporaba COBISS Cat

A blue text on a white background Description automatically generated

Aplikacija COBISS Cat je v produkciji že od februarja 2023, zato smo po dobrem letu (v drugi polovici februarja 2024) med slovenskimi katalogizatorji izvedli anketo o uporabi te aplikacije. Zanimalo nas je, v kolikšni meri so knjižnice seznanjene s programsko opremo COBISS Cat, koliko jo uporabljajo, ali so pri tem razlike glede na vrsto knjižnice, predvsem pa, kaj lahko v IZUM-u še naredimo, da se bo uporaba COBISS Cat še povečala. Želimo si namreč, da bi se katalogizatorji čimprej seznanili s COBISS Cat in začeli aktivno uporabljati to aplikacijo, tako da bomo imeli dovolj časa za dopolnitve programske opreme, preden bomo COBISS3 opustili. Računamo, da bodo pogoji za to izpolnjeni konec leta 2024.

Za sodelovanje v anketi smo katalogizatorje zaprosili v okrožnem dopisu, poslanem kontaktnim osebam v knjižnicah, povezavo do ankete pa smo objavili še v Novicah COBISS in na družbenih medijih. Zanimali so nas odgovori vseh, ki imajo dovoljenje za vzajemno katalogizacijo v sistemu COBISS.SI, ne glede na to, ali pri delu uporabljajo COBISS3/Katalogizacijo ali COBISS Cat.

Anketa je obsegala 16 vprašanj, ocenjeni čas za odgovor pa je bil približno 3 minute. Vsaj delno jo je izpolnilo 222 katalogizatorjev, kar je dobra tretjina vseh z veljavnim dovoljenjem za vzajemno katalogizacijo (trenutno jih je 644, pri čemer številka vključuje tudi katalogizatorje, ki niso (več) zaposleni v knjižnicah).

Odstotki, navedeni v nadaljevanju, so izračunani glede na število odgovorov na posamezno vprašanje in ne glede na število vseh, ki so izpolnjevali anketo.

Struktura katalogizatorjev

Prvi sklop vprašanj je zajemal vprašanja o anketirancih samih: iz katere vrste knjižnice prihajajo, koliko katalogizatorjev ima knjižnica in ali opravljajo poleg katalogizacije še druge naloge. Na ta način smo želeli preveriti, ali imajo katalogizatorji v podobnem položaju tudi podobno mnenje o programski opremi za katalogizacijo.

Le 39 % vprašanim je katalogizacija osnovna zadolžitev. Večina anketirancev je zaposlenih v visokošolskih knjižnicah (34 %) in splošnih knjižnicah (26 %) (slika 1). V knjižnici respondentov ima običajno dovoljenje za katalogizacijo 2–5 oseb (42 %), v skoraj četrtini primerov (24 %) pa so anketiranci edini katalogizatorji v knjižnici (slika 2).

Slika 1: Vrsta knjižnice, v kateri ste zaposleni? (v %, n=222)
Slika 1: Vrsta knjižnice, v kateri ste zaposleni? (v %, n=222)
Slika 2: Koliko sodelavcev v vaši knjižnici ima dovoljenje za vzajemno katalogizacijo? (v %, n=221)
Slika 2: Koliko sodelavcev v vaši knjižnici ima dovoljenje za vzajemno katalogizacijo? (v %, n=221)

Izobraževanje

Z naslednjim sklopom vprašanj smo želeli preveriti, na kak način so se katalogizatorji seznanili s COBISS Cat. Vprašanja so se nanašala na spremljanje predstavitev novosti in tečajev na temo COBISS Cat pa tudi na uporabniško dokumentacijo.

Izkazalo se je, da se je predstavitve novosti na temo COBISS Cat udeležila večina anketirancev, kar 69 %, medtem ko je tečaj, primarno namenjen spoznavanju s COBISS Cat, obiskalo 21 % anketirancev. COBISS Cat spoznajo tudi udeleženci začetnega tečaja za vzajemno katalogizacijo, ki se ga je v letu 2023 udeležilo 11 anketirancev (tj. 5 %). Z vsebino tečajev so bili večinoma zadovoljni, en udeleženec pa je predlagal več vaj in primerov iz prakse.

Nekaj več kot polovica anketirancev redno spremlja dopolnitve v programski opremi, ki jih opišemo in objavimo ob vsaki namestitvi nove verzije COBISS Cat. Novosti običajno ne spremljajo tisti, ki še vedno uporabljajo programsko opremo COBISS3 (slika 3).

Slika 3: Kaj je razlog, da dopolnitev ne spremljate sproti? (v %, n=94)
Slika 3: Kaj je razlog, da dopolnitev ne spremljate sproti? (v %, n=94)

Šest anketirancev je predlagalo dopolnitev navodil Navodila za delo v aplikaciji COBISS Cat z bolj podrobnimi navodili za katalogizacijo. En predlog se je nanašal še na konkretno navodilo o povezavi med COBISS Cat in COBISS Lib ter na dodatno razlago bližnjic.

Uporaba COBISS Cat

Z zadnjim sklopom vprašanj smo skušali ugotoviti, kako uveljavljena je programska oprema COBISS Cat in kako bi jo še lahko izboljšali.

Ker je možno COBISS Cat in COBISS3/Katalogizacijo uporabljati hkrati, je bilo možno izbrati tudi oba odgovora: 84 % kaže uporabo COBISS3/Katalogizacije, 39 % pa uporabo COBISS Cat. Razlogi za izbiro programske opreme so različni, tudi pri tem vprašanju je bilo možno izbrati po več odgovorov. Katalogizatorji COBISS3 uporabljajo največkrat zato, ker so mnenja, da katalogizacija s COBISS3 poteka hitreje (46 %), da je vmesnik COBISS3 preglednejši (41 %) in ker COBISS3 potrebujejo zaradi funkcionalnosti, ki v COBISS Cat še manjkajo (slika 4).

Slika 4: Razlogi za uporabo COBISS3/Katalogizacije (v %, n=169)
Slika 4: Razlogi za uporabo COBISS3/Katalogizacije (v %, n=169)

Glede na vrsto knjižnice največji odstotek anketirancev uporablja COBISS Cat (67 %) v nacionalni knjižnici, najmanjši pa v šolskih knjižnicah (23 %). Manjše so razlike v uporabi COBISS3/Katalogizacije, najmanj jo uporabljajo specialne knjižnice (76 %), največ pa šolske (90 %). Čeprav večina katalogizatorjev pri trenutnem delu pogreša nekaj funkcionalnosti, ki jih v COBISS Cat še ni, so nekatere knjižnice pač bolj proaktivne kot druge in želijo čimprej izpeljati prehod na COBISS Cat.

Velike razlike so med katalogizatorji, ki so zaposleni v večjih knjižnicah, in tistimi, ki so v knjižnici edini z dovoljenjem za vzajemno katalogizacijo. Iz prve skupine se jih je skoraj dvakrat več udeležilo tako predstavitev novosti kot tudi tečajev, prav tako jih je več, ki redno spremljajo dopolnitve v COBISS Cat in COBISS Cat uporabljajo pri katalogizaciji. Manjše pa so razlike med tistimi knjižničarji, ki jim je katalogizacija osnovna zadolžitev, in tistimi, ki opravljajo še druga dela v knjižnici.

Predlogi za dopolnitve COBISS Cat

A box with a hole in it Description automatically generated V anketi je bilo možno podati tudi konkretne predloge za dopolnitve in izboljšave COBISS Cat. Razveselil nas je dober odziv, saj smo zbrali kar 150 predlogov katalogizatorjev, pri čemer so se seveda nekateri predlogi ponavljali.

Pogosta pripomba je bila, da so nekateri postopki v COBISS Cat zamudnejši kot v COBISS3/Katalogizacija ter da si katalogizatorji želijo manj klikanja in več bližnjic na tipkovnici. Postopke bomo poskusili optimirati, čeprav pa je treba poudariti, da je COBISS Cat spletna aplikacija, kar prinaša določene omejitve.

Drug večji sklop pripomb se je nanašal na povezavo s COBISS Lib in vidnost podatkov o zalogi v COBISS Cat. Povezava s COBISS Lib je sicer že vzpostavljena (preko zgodovine v COBISS Lib), a več katalogizatorjem ta možnost bodisi ne zadošča bodisi je ne poznajo. Zato bomo v naslednji verziji v COBISS Cat dodali še gumb za prijavo v COBISS Lib, v pregledovalniku COBISS Cat pa bodo vidni podatki o zalogi, tj. polja 996 in 997.

Izboljšati želimo tudi preglednost in vizualno podobo uporabniškega vmesnika. Anketiranci so izpostavili, da je na nekaterih straneh COBISS Cat vidnih premalo podatkov hkrati, želeli pa bi tudi vmesnik, ki ima močnejše barvne kontraste.

Posamezni anketiranci so omenili še druge manjkajoče funkcionalnosti in možne izboljšave, kot so prenos podatkov iz METADAT, izpisana imena izpolnjenih polj, optimizacija prenosa zapisov iz LC/NAF itd. Nekatere od predlaganih izboljšav smo že realizirali in bodo v novi verziji COBISS Cat, predvidoma ob namestitvi aprila 2024. Nekaj predlogov se je nanašalo tudi na funkcionalnosti, ki so že vključene, pa predlagatelji tega niso opazili. Zaradi tega bomo preverili tudi uporabniško dokumentacijo in te funkcionalnosti, če bo treba, podrobneje opisali, izpostavili pa jih bomo tudi na tečajih.

Zahvala namesto zaključka

Zahvaljujemo se katalogizatorjem, da ste si vzeli čas in v velikem številu sodelovali v naši anketi. Vaš odziv je pomemben za naše razumevanje vaših potreb in pričakovanj glede programske opreme COBISS Cat. Odgovori so nam v pomoč, ko določamo prioritete pri realizaciji posameznih funkcionalnosti, uporabili pa jih bomo tudi za izboljšanje uporabniških navodil in pri izobraževanju katalogizatorjev. Hvala za vaš prispevek k nadaljnjemu razvoju programske opreme COBISS.

Prispevek pripravila: Tadeja Brešar