Knjižnične mačke

Tik pred začetkom letošnjega poletja smo na Facebooku lahko spremljali zgodbo mačjega mladiča Mirana, ki je svoj začasni dom našel v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. Pozneje se mu je pridružil še mačji brat Ivan Oranžni. 🙂

Slika 1: Maček Miran, v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, junij 2017

Knjižnice po svetu pogosto postanejo pribežališče in dom zapuščenih domačih mačk.

https://www.dobreknjige.si/Images/Img_00016931_big.gif
Slika 2: Dewey, maček iz mestne knjižnice, V. Myron in B. Witter

Mačke so bile dobrodošle gostje v knjižnicah že v antičnih časih. Na primer Herodot navaja mačke kot varuhe papirusovih zvitkov v egipčanskih knjižnicah. Uporabljali so jih za preganjanje kač, miši in drugih glodavcev iz knjižnic in muzejev. Mačke so zato bile dobrodošle v knjižnicah po svetu tudi v srednjem veku, pa tudi pozneje. Potomci mačk ruske cesarice Elizabete še danes domujejo v ruskem državnem muzeju Hermitage. Knjižničarji spoznavajo, da mačke prispevajo tudi k ustvarjanju sproščenega in umirjenega okolja v knjižnicah, najbolj vešči jih v današnjih časih vključujejo v promocijske in izobraževalne aktivnosti. Podobno zgodbo je živel maček Dewey, zavrženi mladič, ki je konec osemdesetih let postal maskota spencerske mestne knjižnice v Iowi v ZDA. Sentimentalna zgodba o mačku, ki je knjižnico usihajočega mesta spremenil v živahno zbirališče in turistično znamenitost, je ovekovečena tudi v knjigi z naslovom “Dewey, maček iz mestne knjižnice”.

Da so mačke redne gostje knjižnic po svetu priča tudi množica albumov z njihovimi podobami na družabnem omrežju Pinterest.

Slika 3: Knjižnične mačke na družbenem omeržju Pinterest, november 2017

Navdušenci nad knjižničnimi mačkami so na osnovi razpoložljivih podatkov vzpostavili preprost interaktivni zemljevid vseh knjižničnih mačk po svetu. Iron Frog Production, zemljevid knjižničnih mačk, je danes žal dostopen le še kot arhivska spletna stran. Po podatkih iz leta 2009 je v knjižnicah po svetu živelo 809 mačk. Na zemljevidu si je mogoče ogledati podatke o knjižnicah, ki verjetno še danes ponujajo stalno ali začasno zavetišče tem zanimivim bitjem.

https://web.archive.org/web/20120503220335im_/http:/www.ironfrog.com/images/map-world.jpg
Slika 4: Iron Frog Production, zemljevid knjižničnih mačk, 2009

Med knjižnicami, označenimi na omenjenem zemljevidu, sicer ne zasledimo slovenskih knjižnic, zagotovo pa je ob novomeških mačjih najdenčkih, Miranu in Ivanu, še kaka muca za svojo pribežališče izbrala katero od njih.

Slika 4: Ivan Oranžni, izgubljeni in znova najdeni mačji brat mačka Mirana v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

V današnjih knjižnicah se za preganjanje miši zagotovo več ne zanašajo na mačke, vendar je knjižnica z mačko nekaj posebnega. Prispeva lahko k še bolj prijazni podobi knjižnice, kot kažejo izkušnje pa lahko privabi tudi nove uporabnike ter pomiri in razvedri stalne obiskovalce. V knjižnicah po svetu domače ljubljenčke, mačke in pse, uspešno uporabljajo v projektih branja in opismenjevanja, hkrati pa knjižnice na ta način opozarjajo na stisko zapuščenih živali.

Kako pa v vaši knjižnici? Zelo bi bili veseli kake besede ali dveh o tem v komentarjih spodaj. Še bolj seveda morebitnih fotografij! 😉

Prispevek pripravila: Ester Manetti

Viri:
http://www.moggies.co.uk/services/library_cats.html 
http://www.dailymail.co.uk/home/you/article-1141182/Puss-books-How-cat-transformed-town.html
https://web.archive.org/web/20120503220335/http://www.ironfrog.com/catsmap.html
http://www.bukla.si/?action=books&book_id=3619
https://www.facebook.com/Knji%C5%BEnica-Mirana-Jarca-Novo-mesto-159475547414287/