Elektronska knjiga podira rekorde

Biblos je edina slovenska e-knjižnica in e-knjigarna, ki je leta 2013 nastal pod okriljem Beletrine, zavoda za založniško dejavnost, v tesnem sodelovanju z mrežo slovenskih splošnih knjižnic in IZUM-om, skrbnikom sistema COBISS. Zamisel o zagonu pionirskega projekta Biblosa se je porodila predvsem v želji po nenehnem razvoju, na pobudo slovenskih splošnih knjižnic, ki se soočajo s trendi digitalizacije ter s težavami starejših in slabovidnih oseb, ki potrebujejo povečavo črk in dodatno osvetlitev zaslona, pa tudi z bralci, ki se znajdejo v neenakem položaju, ker izposoja oz. nakup knjig zaradi oddaljenosti knjižnic in knjigarn nista možna. Zasnovan je bil kot distribucijska platforma, ki omogoča tako oddaljeno izposojo kot tudi branje na različnih napravah (bralnikih, telefonih in tablicah ali računalnikih), hkrati pa smo imeli že od začetka vizijo, da bo sistem izposoje brezplačen in javno dostopen.

Skokovita rast izposoje v času razmer zaradi koronavirusa

Viljem Leban, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), ki je največja knjižnica v Sloveniji, poudarja, da je spletni dostop do vsebin v digitalni obliki izjemno pomemben, saj je za mnoge to edini stik s knjigo v času, ko so knjižnice zaprte za uporabnike. »Zato smo v NUK-u veseli, da lahko bralcem poleg 850.000 enot gradiva na Digitalni knjižnici Slovenije dLib.si ponudimo tudi sodobne e-knjige na portalu Biblos. Naraščajočo izposojo naših članov na Biblosu sproti spremljamo in skrbimo, da jim bodo željeni naslovi e-knjig dostopni v zadostnem številu tudi v prihodnje. Verjamem, da bo marsikateri bralec v teh časih spoznal prednosti spletnega dostopa do knjig v elektronski obliki in bo postal zaprisežen in navdušen e-bralec.«

Naraščajoče povpraševanje po izposoji e-knjig v času, ko so knjižnice zaprte, budno spremljajo tudi v Združenju splošnih knjižnic, kjer si prizadevajo, da bi bralcem kar se da olajšali pot do virtualne knjižnice. »E-knjige imajo vse splošne knjižnice, vsaka različno število, odvisno od njene velikosti. Na portalu so tudi knjige za otroke in mladino, med katerimi so domača branja, poučne knjige, pa tudi prostočasna gradiva, kot so mladinsko leposlovje, slikanice, stripi … Izposojo e-knjig lahko uporabljajo samo člani knjižnice, se pa v zadnjih dneh trudimo, da bi prebivalcem omogočili spletni vpis v knjižnice in s tem poenostavili dostop do e-knjig portala Biblos ter drugih e-gradiv, ki jih knjižnice nudimo,« pa je dejala Vesna Horžen, predsednica omenjenega združenja.

Po besedah Marka Hercoga, tehničnega direktorja Beletrine, beležimo skokovit porast izposoje: »S 300 povprečnih dnevnih izposoj pred kriznimi razmerami smo prišli na skoraj 2700 izposoj v enem dnevu, velik del tega predstavljajo novi uporabniki. V povprečju je bilo na tedenski ravni uporabnikov prej okrog 1000, prejšnji teden je njihovo število naraslo na 2000, zdaj pa se že približujemo številki 5000 tedenskih uporabnikov. Od tega je gotovo polovica novih uporabnikov.«

Marca 2020 je Biblios beležil 84.000 obiskovalcev, od tega 75 tisoč novih. V primerjavi s prvo polovico mesec marca 2020, ko si je 2.987 uporabnikov izposodilo vsaj eno knjigo, je ta številka v času ukrepov samoizolacije med 16. in 30. marcem zrasla na skoraj 12.000 uporabnikov.

Po žanrih izposoj e-knjig so na prvih mestih v marcu ljubezenski romani, e-knjige za mlade in biografije ter spomini. In še zanimivost: ženske posegajo seveda bolj po ljubezenskih romanih in romanih 20. in 21. stoletja, moški pa po kriminalkah.

Kako deluje Biblos?

Trenutno je na Biblosu 3898 novih e-knjig, ki so na voljo za nakup. Za izposojo se število knjig v knjižnicah razlikuje, izposojo e-knjig na Biblosu omogoča 61 knjižnic (od tega 58 slovenskih splošnih knjižnic), na drugi strani pa sodeluje pri e-knjigah 168 založnikov in samozaložnikov s svojimi e-knjigami. Do konca leta 2020 načrtujemo povečanje na 4.500 naslovov.

Biblos je zasnovan tako, da ga lahko uporablja vsak, ki je vsaj osnovno računalniško pismen, namenjen je vsem starostnim skupinam, od otrok do najstarejših, potrebujemo pa še ustrezno elektronsko napravo, kot so e-bralnik, tablica, računalnik ali pametni telefon.

Za izposojo elektronskih knjig morate biti član ene izmed slovenskih splošnih knjižnic. Ob včlanitvi v knjižnico vam je dodeljena ČLANSKA ŠTEVILKA in GESLO za MOJO KNJIŽNICO (Moj COBISS). Če gesla nimate, ga zahtevajte v svoji knjižnici. Nato se postopki nekoliko razlikujejo glede na to, na kateri napravi boste e-knjige brali. Berete jih lahko na osebnem računalniku, tablici, telefonu z operacijskim sistemom iOS ali Android, nedvomno pa je najboljša možnost branje na bralnikih, zaradi slovenskega vmesnika je še posebej primeren bralnik inkBook. Navodila za vsakega od teh načinov izposoje najdete na www.biblos.si. Seveda je tudi od same knjižnice, v katero ste včlanjeni, odvisno, ali je knjiga na voljo. Tu si želimo priti uporabnikom Biblosa čim bliže in s knjižničarji si zelo prizadevamo, da bi bile e-knjige še posebej v teh težkih časih v čim večjem številu na voljo.

Na Biblosu si je mogoče izposoditi štiri knjige naenkrat za obdobje dveh tednov. Po tem času se dostop do knjig prekine, zato zamudnin ni. Seveda lahko knjige, ki jih preberemo, pred potekom izposoje predčasno vrnemo, tiste, ki pa nam jih ni uspelo prebrati, pa si lahko ponovno izposodimo.

Potrebujete pomoč?

»Tehnična ekipa Beletrine skrbi, da sistem gladko deluje. Soočeni smo s tem, da moramo servisirati devetkrat večje povpraševanje oziroma promet, zato smo v zadnjem tednu naredili že dve nadgradnji za izboljšanje učinkovitosti in zmogljivosti sistema. Najbolj zahtevna pa je podpora novim uporabnikom, ki sistema še ne obvladajo, tem so na spletni strani Biblos na voljo navodila. Poleg teh navodil, ki so zelo obiskana, pa uporabniki včasih potrebujejo dodatno pomoč in usmerjanje po korakih. Zato imamo na voljo spletno in telefonsko pomoč (info@biblos.si oziroma 01 200 37 05), ki delata s polno paro,« je povedal Hercog. Klicni center Biblos deluje od 10. do 17. ure vsak delovni dan, odziva pa se tudi na zapise in sporočila na družbenih omrežjih, da komunikacija poteka tekoče in na kanalu, ki je uporabniku najbliže.

Za lažje razumevanje, kako začeti z branjem e-knjig, smo pripravili posebne video vodiče z navodili za branje e-knjig na različnih napravah.

Prispevek pripravili: Doc. dr. Eva Premk Bogataj (Beletrina) in Kreativna baza