COBISS4/Katalogizacija – nova razvojna generacija vmesnika za vnos (meta)podatkov

Slika, ki vsebuje besede pisava, besedilo, logotip, grafika Opis je samodejno ustvarjen

COBISS4/Katalogizacija je tehnološki premik k popolni spletni aplikaciji. Podatkovni model novega vmesnika sledi zahtevam še veljavnega katalogizacijskega pravilnika, ki bibliografski zapis obravnava kot skup informacij, ki opisujejo posamezni knjižnični vir. Določeni elementi metapodatkov so dodatno razširjeni prek povezanih normativnih podatkov, ki omogočajo kontrolirani vnos in semantično razširitev pri iskanju po bibliografskih podatkih.

Idejna zasnova COBISS4/Katalogizacije je nastala leta 2020. V letu 2021 smo oblikovali vmesnik z osnovnimi funkcionalnostmi, novembra 2022 pa so testno verzijo programa preizkusili katalogizatorji izbranih slovenskih knjižnic. Ti so s svojimi predlogi prispevali k oblikovanju prve verzijo programa za produkcijo (»v živo«), ki je izšla februarja 2023.

Izdaji prve produkcijske verzije sta sledili že dve dopolnitvi, ki sta nadgradili program z dodatnimi funkcionalnostmi in izboljšavami. Nekatere specifične funkcionalnosti, ki so na voljo v COBISS3, so še v razvoju, zato lahko v prehodnem obdobju katalogizatorji uporabljajo COBISS3/ in COBISS4/Katalogizacijo hkrati.

Glede na zasnovo vmesnika smo ocenili, da za prehod na delo v novem vmesniku posebno izobraževanje za katalogizatorje ni potrebno, saj je koncept katalogizacije enak kot v programu COBISS3/Katalogizacija. Katalogizatorji lahko samostojno uporabljajo novi program že od prve produkcijske verzije naprej.

V spletno aplikacijo COBISS4/Katalogizacija katalogizatorji dostopajo na spletni povezavi https://cat.cobiss.net/cat/, kjer se prijavijo v bazo knjižnice (»živo okolje«). Pri prijavi je treba vpisati akronim knjižnice ter uporabniško ime in geslo, kot se ju uporablja za delo v COBISS3/Katalogizacija. V COBISS4/Katalogizaciji so uporabnikom dodeljena ista pooblastila, kot jih imajo za delo v COBISS3/Katalogizaciji.

Posebnosti in prednosti novega vmesnika

Nova programska oprema je spletna aplikacija, v katero se prijavimo z enim od spletnih brskalnikov. Posledično so nastavitve programa vezane na nastavitve brskalnika (do neke mere videz vmesnika, velikost pisave, črkovalnik …). Ker programska oprema deluje v spletnih brskalnikih, jo uporabniki lahko uporabljajo tudi na mobilnih napravah.

Iskalniki po vseh vrstah baz so združeni, kar pohitri iskanje zapisov po različnih bazah v postopku preverjanja obstoječih zapisov in prevzemanja iz drugih baz (slika 1). Iskalnik omogoča tudi kombinirano ukazno in izbirno iskanje.

Slika 1: Zaslonski zajem iskalnika (z dne 13. 6. 2023)
Slika 1: Zaslonski zajem iskalnika (z dne 13. 6. 2023)

V COBISS4/Katalogizaciji ni več ločenih razredov, postopek kreiranja in urejanja bibliografskih, normativnih in drugih zapisov poteka v istem delovnem področju, brez odpiranja dodatnih oken za urejanje posameznih zapisov. Dodatna prednost vmesnika je tudi ta, da ima katalogizator na delovnem področju lahko več zapisov, ki so v postopku urejanja. Zapisi ostanejo na delovnem področju tudi ob odjavi iz programa, vse dokler jih sami ne umaknemo. Delovno področje je lahko vidno v iskalniku in urejevalniku.

Zapise lahko kreiramo in urejamo po ustaljenem načinu, kjer katalogizator vidi celotno strukturo zapisa (od polja 001 do 993). S COBISS4 pa sta omogočena tudi vnos in urejanje podatkov po smiselnih sklopih oz. skupinah podatkovnih elementov, s čimer lahko racionaliziramo postopek katalogizacije. Glede na masko vnosa se nad urejevalnikom in prikazovalnikom pojavijo zavihki, katerih imena nam nakažejo, za kateri sklop polj iz formata gre (slika 2).

Slika 2: Zaslonski zajem funkcionalnosti vnosa in urejanja podatkov po sklopih (z dne 13. 6. 2023)
Slika 2: Zaslonski zajem funkcionalnosti vnosa in urejanja podatkov po sklopih (z dne 13. 6. 2023)

Racionalizacija katalogizacije

Nekateri postopki so se s COBISS4/Katalogizacijo pohitrili ali se spremenili, da so za uporabnika programa prijaznejši:

    • V iskalniku in urejevalniku je pri kodiranih poljih vključena funkcija samodokončanja (angl. auto-complete).
    • Zapis lahko primerjamo z več zapisi zapored.
    • Zapis lahko izbrišemo že med pregledovanjem zapisov, tj. v pregledovalniku.
    • V primerjavi s COBISS3 v novem urejevalniku ni več treba odpirati podpolj. S klikom na tipko <Enter> se takoj premaknemo v vnosno polje naslednjega podpolja.
    • Obstoječe polje ali podpolje je možno preprosteje spremeniti v drugo polje ali podpolje.
    • Ob shranjevanju ali preverjanju zapisa se izvedejo programske kontrole, sporočila o napakah pa se izpišejo pod prikazovalnikom. Ko na sporočilo kliknemo, nas program postavi na mesto napake ali pomanjkljivosti v urejevalniku.
    • Vmesnik je bolj pregleden, metode pa lahko z ikonami izbiramo hitreje.

Podpora knjižnicam in nadaljnji razvoj vmesnika

COBISS4/Katalogizacijo smo prvič predstavili 19. oktobra 2022 na konferenci COBISS, ob izidu prve verzija programa pa smo februarja 2023 prek Zooma izvedli še dve predstavitvi, na kateri se je prijavilo 266 slušateljev.

Pri delu v vmesniku je v pomoč tudi uporabniški priročnik Navodila za delo v COBISS4/Katalogizacija, ki je dostopen na spletni povezavi. Za knjižničarje, ki se jim morda zdi, da potrebujejo dodatno pomoč, ali imajo glede novega programa kakšne zadržke, pa smo v okviru tečaja Katalogizacija v sistemu COBISS – dopolnitve in novosti večino vsebin namenili COBISS4/Katalogizaciji. Na tečaju se udeleženci seznanijo z novim načinom dela v vmesniku in njegovimi posebnostmi, del tečaja pa je namenjen delu v tečajniškem okolju v novem vmesniku. Vtisi z dosedanjih tečajev kažejo, da je vmesnik dovolj intuitiven.

V zadnji iteraciji programa smo omogočili delo v COBISS4/Katalogizaciji tudi katalogizatorjem knjižnic iz mreže COBISS.net, v prihodnjih verzijah pa sledi možnost uporabniških nastavitev v vmesniku in dopolnitev programa s preostalimi specifičnimi funkcionalnostmi.

Veseli pa smo tudi pobud katalogizatorjev, predloge zbiramo prek portala Podpora IZUM (ali na e-naslovu: podpora@izum.si).

Prispevek pripravila: Nevenka Zupančič

Viri: