COBISS Ela uspešno našla pot do bralcev e-knjig

V prvih treh mesecih delovanja COBISS Ela beleži prek 9.200 rednih uporabnikov, ki lahko izbirajo med več kot 2.400 naslovi e-knjig različnih slovenskih založnikov.

A blue text with white text

Description automatically generated

Izposoja e-knjig prek platforme COBISS Ela je za člane splošnih knjižnic brezplačna. Poleg vseh oseminpetdesetih splošnih knjižnic so v sistem COBISS Ela vključene še Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana, Univerzitetna knjižnica Maribor in Slovenska študijska knjižnica v Celovcu.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, nacionalna koordinatorka platforme COBISS Ela, nastopa v vlogi komunikacijskega mostu med partnerskimi deležniki – založniki, knjižnicami, IZUM-om in drugimi deležniki platforme, kot so strokovna javnost, ciljna javnost, mediji in odločevalci. V vlogi koordinatorja smo mesec dni pred zagonom platforme skupaj z IZUM-om organizirali spletno izobraževanje za knjižničarje s področij nabave knjižnega gradiva in dela z uporabniki. Predstavili smo delovanje platforme in njenih aplikacij ter navodila za izposojo e-knjig in postopke namestitve ustreznih bralnih aplikacij. V tednu dni smo opolnomočili prek 400 knjižničarjev. Pred uradnim lansiranjem platforme smo vse vključene knjižnice oskrbeli s paketom orodij za komunikacijo in promocijo COBISS Ele za informiranje lokalnih medijev in članov splošnih knjižnic. Že v prvih dneh delovanja platforme se je izkazalo, da nam velik izziv predstavlja neodzivnost nekaterih knjižnic, zato smo zaradi lažje komunikacije in pošiljanja obvestil in novosti vse vključene pozvali, da znotraj svoje knjižnice določijo kontaktno osebo, prek katere bomo lahko učinkovito komunicirali in prenašali informacije ter novosti.

Odzivi, ki jih kot koordinator platforme sicer prejemamo tako od uporabnikov kot od posameznih knjižnic in založnikov, so večinoma pozitivni. Založbe pozdravljajo novo platformo in pristop; za razliko od prejšnjega sistema COBISS Ela za vključitev ne zaračunava uporabnine, članarine ali kakršnih koli drugih stroškov. Knjižnice in njeni uporabniki so zadovoljni z enostavnim in hitrim postopkom izposoje e-gradiva ter naborom in številom e-knjig, vključenih v platformo. Širši nabor e-knjig predstavlja eno od ključnih razlik glede na prejšnji sistem za izposojo e-knjig, v katerem so lahko knjižnice svojim članom v povprečju ponudile zgolj 22 % razpoložljivih naslovov e-knjig. Poslovni model COBISS Ele zdaj knjižnicam omogoča, da v svoj katalog vključijo vse e-knjige, ki jih založniki ponudijo v Elo. Tako lahko uporabniki vseh splošnih knjižnic, tudi tistih najmanjših, izbirajo med istim številom e-knjig, kar je temelj enakopravnega dostopa do knjižničnih storitev za vse prebivalce in enakomernega razvoja knjižnične dejavnosti.

Bralec ima lahko hkrati izposojenih do 5 e-knjig. (Foto: Borna Media Production)
Bralec ima lahko hkrati izposojenih do 5 e-knjig. (Foto: Borna Media Production)

Kljub uspešnemu začetku pa smo se morali že v prvem tednu lansiranja platforme spopasti s težavami. Nekateri založniki, vključeni v COBISS Elo, so po e-pošti začeli prejemati skodirane knjige s komentarji, da nova platforma ne ponuja zadostne zaščite vsebin. Informacija o možnosti zlorabe vsebin je prišla tudi do Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev, ki nas je pozvala, da nemudoma ukrepamo in zaščitimo avtorske pravice. Primorani smo bili dvigniti profil zaščite na najvišjo raven. Iz zaščite Readium 1.0, ki je standardna zaščita, uporabljena po vsem svetu, je platforma prešla na stopnjo zaščite Readium 2.5 in s tem založnike in predvsem njihove avtorje ustrezno zaščitila. Dvig zaščite in onemogočeno branje na nekaterih napravah sta posledično vplivala tudi na število dnevnih transakcij, izposoja je iz 1000 transakcij dnevno padla na 350 transakcij dnevno.

Največji izziv trenutno predstavljajo bralniki, ki se za branje elektronskih knjig priporočajo pred drugimi napravami. Glavni razlogi so: boljša vidljivost in manjša obremenitev oči, daljša življenjska doba baterije, manjša teža in prenosljivost, delovanje brez motenj, prilagodljive nastavitve branja. Ker COBISS Ela podpira bralnike, ki delujejo na operacijskem sistemu Android verzije 5.0 ali novejše verzije in omogočajo prenos aplikacij iz trgovine Google Play, lahko uporabniki Ele trenutno e-knjige berejo na e-bralnikih dveh proizvajalcev, to sta ONYX BOOX in inkBOOK. Oba proizvajalca ponujata različne modele po različnih cenah. E-bralnika Pocketbook in Kobo, ki sta med slovenskimi bralci e-knjig izredno popularna in pogosta, sta po dvigu zaščite licenčnih datotek odpadla, branje na teh napravah je trenutno onemogočeno. Po najnovejših podatkih naj bi proizvajalca obeh naprav posodobila svoj operacijski sistem na zaščito Readium profila 2.5 do konca leta.

V primeru branja e-knjig nam e-bralniki pred drugimi napravami ponujajo številne prednosti. (Foto: Borna Media Production)
V primeru branja e-knjig nam e-bralniki pred drugimi napravami ponujajo številne prednosti. (Foto: Borna Media Production)

Zabeležili smo tudi nekaj kritik in primerjav na račun vmesnika, ki je za učinkovito in prijetno uporabo seveda ključnega pomena. Predloge in rešitve za izboljšanje uporabniške izkušnje zbiramo in sproti beležimo, tako da IZUM že pripravlja posodobitve, nekatere so že na voljo, nekatere pa prihajajo v začetku leta 2025.

COBISS Ela je uporabnikom na voljo od 17. junija 2024, ponuja več kot 2400 naslovov e-knjig različnih slovenskih založb, nabor knjig pa se nenehno dopolnjuje z novimi naslovi. Vse od lansiranja platforme smo zabeležili že prek 34.500 transakcij izposoje.

Pripravila: Urša Likar Luzar, koordinatorka platforme COBISS Ela, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto