Varnost podatkov na mobilnih napravah – 2. del

Vir: https://blog.avast.com/tag/backup/
Vir: https://blog.avast.com/tag/backup/  (2014)

V prejšnjem prispevku na to temo smo govorili o tem, kateri so naši osebni podatki in zakaj jih moramo zaščititi. Osebne podatke obravnavamo različno glede na stopnjo zasebnosti. Nekateri podatki o nas so javni oziroma dostopni preko javnih evidenc, zato se z zaščito teh načeloma ne ukvarjamo. Nekatere podatke o nas pa želimo obdržati le zase, te je treba najbolj zavarovati. Prvi korak pri varovanju najbolj osebnih podatkov je, da jih ne zaupamo nikomur. To, da uporabniških imen in gesel ne smemo hraniti skupaj in v nezaklenjenem telefonu ali računalniku, najbrž že vemo.

Morebitnim zlorabam so, bolj kot javni in osebni podatki, izpostavljeni podatki, ki jih delimo z omejenim krogom ljudi, na primer le s člani družine ali s prijatelji. Družbena omrežja sicer omogočajo deljenje informacij znotraj izbranih skupin in zaprtih krogov ljudi, s čemer bi naj bilo deljenje informacij izven zaprtega kroga preprečeno. Ni pa nemogoče. Pravzaprav je nekaj, kar nekdo objavi v zaprtem krogu, zelo preprosto posredovati naprej. Vsaka zapisana beseda in objavljena fotografija v družbenem omrežju v še tako zaprtem

krogu najbližjih prijateljev lahko z nekaj kliki ali dotiki zaslona mobilnega telefona postane javna. Tega ni mogoče preprečiti. Zato je previdnost ali še bolje zadržanost pri objavljanju zasebnih informacij, za katere ne želimo, da pridejo v neprave roke ali postanejo javne, najbolj učinkovita zaščita.

Podatki na mobilnih napravah pa niso izpostavljeni le zlorabam, temveč tudi izgubi. Izguba podatkov je lahko bolj boleča od zlorabe. Če podatkov, ki smo jih hranili le na telefonu, več nimamo, nam lahko izguba le-teh povzroči precej preglavic. Zato je podatke na mobilnih napravah treba zavarovati tudi pred izgubo. Do te lahko pride, če aparat izgubimo, nam ga kdo ukrade ali se pokvari. Si predstavljate, da izgubite telefon, v katerem imate shranjene vse telefonske številke?

Pred izgubo podatkov se zaščitimo z varnostnim kopiranjem (angl. backup). Bolj ali manj vsak sodoben telefon omogoča izdelavo varnostne kopije podatkov in sinhronizacijo z osebnim računalnikom ali oblakom. Aparati, ki delujejo na operacijskem sistemu Android, to omogočajo preko uporabniškega računa Google ali preko storitve za sinhronizacijo proizvajalca aparata. Applove naprave za ta namen uporabljajo storitev iCloud. Pri izdelavi varnostne kopije bodimo pozorni, da so v njej zajeti vsi podatki, ki jih želimo zavarovati pred izgubo: od telefonskih številk, beležk, dogodkov v koledarju, uporabniških imen, gesel, e-pošte, dokumentov, do nastavitev aplikacij in aparata. Nekateri od teh podatkov se tako že hranijo v oblaku (za varnostno kopiranje le-teh praviloma skrbijo ponudniki storitev), a nekateri se hranijo le v telefonu. Vsekakor je bolje, da za varnostno kopiranje poskrbimo še sami. Opozoriti velja tudi na to, da ne smemo predvidevati, da bo aparat kar sam poskrbel za varnostno kopiranje. Raje preverimo, če se varnostno kopiranje v resnici izvaja. Na napravah Android to preverimo v meniju Nastavitve, Računi, Sinhronizacija. Na napravah iOS te nastavitve najdemo v Settings, iCloud.

Zavedajmo se, da smo za varnost svojih zasebnih podatkov v prvi vrsti odgovorni sami. Za zlorabo ni kriv »prijatelj« na Facebooku, ki je našo objavo delil brez našega dovoljenja. Zato na internetu o sebi objavljajmo le tiste informacije, za katere nas ne bo motilo, če pridejo v javnost. Prav tako za izgubo naših podatkov ni kriv tisti, ki je našel naš aparat, potem ko smo ga izgubili. Poskrbimo za varnostne kopije.

Prispevek pripravil: mag. Davor Bračko

2 odgovora na “Varnost podatkov na mobilnih napravah – 2. del”

  1. Zdravo!
    Saj, kadar posije sonce je lepo, a ne? 🙂

    Kadar se odločamo o hranjenju podatkov v oblaku, se najbrž vprašujemo ali bodo naši podatki dovolj zaščiteni pred izgubo in zlorabo.

    Pred izgubo podatkov se zavarujemo tako, da jih hranimo na več mestih; doma na dveh trdih diskih in v oblaku ali dveh. Pred zlorabo zaupnih podatkov pa tako, da jih hranimo v kriptirani obliki na varni lokaciji. Če bolj zaupamo trdemu disku, kot oblaku, jih pač hranimo na trdem disku. A v vsakem primeru na vsaj dveh mestih.

Komentarji so izklopljeni.