Varnost podatkov na mobilnih napravah – 1. del

Varnost podatkov na mobilnih napravahPametni telefoni so mobilne naprave, ki jih že nekaj časa ne uporabljamo več samo za telefoniranje in pošiljanje SMS-sporočil. Postali so precej zmogljivo orodje za delo, zabavo in prosti čas, še posebej, kadar se z njimi povežemo v internet. Z njimi brskamo po internetu, uporabljamo družbena omrežja, igramo igrice, nakupujemo, opravljamo bančne storitve in še marsikaj. Za to, da lahko te storitve uporabljamo, jim moramo zaupati nekatere osebne podatke. Ti podatki se lahko hranijo na mobilni napravi, v oblaku ali pri ponudniku storitve. Pri tem pa ni nujno, da vemo, kaj natančno se s temi podatki dogaja in kdo lahko do njih dostopa. Do teh podatkov lahko pride celo nepooblaščena oseba, ki bi lahko naše podatke zlorabila. Zato je priporočljivo, da se, preden začnemo mobilno napravo uporabljati, seznanimo s tem, kako se pred morebitnimi zlorabami lahko zavarujemo.

Kaj so naši osebni podatki?

To so podatki, ki se nanašajo na nas, na primer rojstni datum, višina, naslov, podatki o šolanju in izobrazbi ipd. A danes, ko uporabljamo internet, so naši osebni podatki tudi e-naslovi, gesla, bralne navade, spletna zgodovina, zgodovina obiska spletnih strani, zgodovina iskanj, naše aktivnosti na družbenih mediji, naši krogi prijateljev in še marsikaj. Tudi fotografije na pomnilniški kartici mobilnega telefona so osebni podatki, ki jih najbrž ne želimo deliti s celim svetom. Zato naj ne bo odveč, da se s tem seznanimo in osebne podatke na mobilnem telefonu ustrezno zavarujemo.

Podatki, ki jih uporabljamo in hranimo na mobilnih napravah, niso nujno tam tudi shranjeni. Sodobne naprave, servisi, storitve in aplikacije omogočajo hrambo podatkov v oblaku. To pomeni, da naša e-pošta, naslovi prijateljev, koledarji in fotografije, namesto da bi zasedali prostor v pomnilniku naše mobilne naprave, zasedajo pomnilniški prostor na internetnih strežnikih ponudnika storitve. Ker je fizično lokacijo teh podatkov nemogoče določiti, pravimo, da so shranjeni v oblaku. Tako lahko na primer uporabniki naprav iPhone in iPad za shranjevanje in sinhronizacijo podatkov v oblaku uporabljajo storitev iCloud, uporabniki mobilnih naprav na platformi Android pa storitev Google drive ali oblak proizvajalca mobilne naprave. Ključne prednosti hranjenja podatkov v oblaku so, da nam ni treba skrbeti za njihovo vzdrževanje in varnostno kopiranje ter da so podatki na voljo na vseh napravah in povsod, kadar smo povezani v internet. Res pa je, da v tem primeru naši podatki niso več pri nas oziroma na naši napravi, temveč na strežnikih ponudnika storitve, kar lahko v nekaterih primerih z vidika varovanja osebnih podatkov predstavlja težave.

Kako poskrbimo za varnost podatkov na mobilni napravi?

Prvi korak je, da poskrbimo, da do naše mobilne naprave nihče drug ne more dostopati. To pomeni, da če že pride do neljube situacije, ko izgubimo mobilni telefon ali nam ga ukradejo, je le-ta in s tem tudi podatki na njem, zaščiten. Najučinkovitejša zaščita pred zlorabo je koda za zaklepanje zaslona mobilne naprave. To je lahko vzorec, PIN, geslo ali prstni odtis. Pri tem je ključnega pomena zahtevnost kode; bolj kot je zahtevna, težje jo je odkriti ali zaobiti, bolje so naši podatki zavarovani. Varno geslo si je sicer težje zapomniti, a le tako lahko onemogočimo oziroma vsaj otežimo morebitno zlonamerno uporabo naših podatkov. Preden za zaščito mobilne naprave izberete preprosto geslo, pomislite, kaj lahko nekdo, ki nam želi namerno škodovati, naredi z dostopom do našega računa za e-pošto, Facebook-profila ali celo bančnega računa. Več o tem, kako nastaviti varno geslo, najdete na straneh Varni na internetu. Če pa želite videti, kako varna so vaša gesla in koliko časa bi trajalo, da jih nekdo odkrije, obiščite stran How secure is my password?.

Zraven podatkov, ki so shranjeni na mobilni napravi, je treba ustrezno zaščititi tudi podatke, ki so shranjeni v oblaku. Pri tem veljajo enaka ali celo strožja pravila za gesla in avtentikacijo. Priporočena je uporaba storitev v oblaku, ki omogočajo dodatne zaščitne mehanizme, kot so SMS-sporočila s potrditveno kodo. To omogočajo Facebook, Google, Drobbox in še nekateri.

Preprečitev dostopa do naših podatkov na mobilnih napravah je prvi korak do varnosti in zasebnosti. Več o tem, kako se zavarujemo pred morebitnimi zlorabami naših podatkov, bomo spoznali v naslednjih prispevkih na to temo.

Prispevek pripravil: mag. Davor Bračko

Vir: https://www.varninainternetu.si/