IZUM vabi na dan odprtih vrat

V soboto, 16. junija 2018, od 10. do 14. ure bo IZUM – Institut informacijskih znanosti prvič organiziral dan odprtih vrat, da bi širši javnosti predstavil več kot tri desetletja razvojnega in raziskovalnega dela za informatizacijo (in avtomatizacijo) poslovanja na področju knjižničarstva, šolstva, znanosti in kulture.

 

Veliko Mariborčanov pozna zgradbo na Prešernovi 17, skoraj ob vznožju Piramide, ki so jo nekoč, ko je bil tam še Dom družbenopolitičnih organizacij, imenovali akvarij. Mnogo manj Mariborčanov pa ve, da v stari zgradbi in novem prizidku sto informacijskih strokovnjakov ustvarja sistem COBISS, ki ga uporablja skoraj 2 milijona uporabnikov v 7 državah.

Dan odprtih vrat je odlična priložnost, da prebivalci Maribora in okolice, študentje in dijaki, izobraženci in laična javnost še bolje spoznajo sistem COBISS in SICRIS, servise in aplikacije, knjižnično mrežo, ki presega meje naše države, na novo zgrajeni sodobni računalniški center ter našo vlogo v širši regiji, ki jo ima IZUM kot Regionalni center za knjižnične in informacijske sisteme o raziskovalni dejavnosti pod okriljem Organizacije združenih narodov.

Rezultati našega dela in prizadevanj so: javno dostopen katalog COBISS+, mreža COBISS.Net v drugih državah, aplikacija za mobilne naprave mCOBISS, spletni servis Moja knjižnica, referenčni servis Vprašaj knjižničarja, aplikacija Najbolj brane knjige, aplikacija Knjižnično nadomestilo kot podpora Javni agenciji za knjigo, močno izobraževalno središče in možnosti dostopa do tujih baz podatkov.

Ker sistem COBISS upošteva mednarodne bibliografske standarde, lahko enakovredno sodelujemo s tujino, tako da podatke iz svojih baz prispevamo v največje knjižnične kataloge in registre ali jih od tam tudi uvozimo (npr. katalog OCLC v Kongresni knjižnici v Ameriki, register ISSN v Franciji).

Med načrti za prihodnost bomo predstavili nadaljnjo širitev mrež COBISS.Net in CRIS v tujini, ustanavljanje enotne akademske digitalne zbirke Slovenije – ADZ.SI, vključevanje splošnega geslovnika v segment programske opreme za katalogizacijo ter po finančni plati nedvomno največji projekt, katerega cilj je vzpostavitev superračunalniškega centra (HPC – high-performance computing) do konca leta 2020.

Na dan odprtih vrat vabimo svoje zveste uporabnike – knjižničarje vseh vrst knjižnic (od osnovnih šol do fakultet), uporabnike knjižničnih storitev, vse, ki vidijo v izgradnji sistema COBISS tudi karierno priložnost, raziskovalce, katerih rezultati raziskovalnega dela so vestno zabeleženi v sistemu, avtorje, ki na osnovi podatkov iz COBISS prejemajo knjižnično nadomestilo, in vse ljudi, ki si v mestu Mariboru želijo odkriti nekaj, na kar bi lahko bili ponosni. IZUM zagotovo izpolnjuje ta pogoj.

Predstavitve, pogovori ob kavi, ogled prostorov IZUM-a in kulturni program, ko bo gost Jernej Dirnbek iz skupine MI2 predstavljal svojo knjigo in pesmi, so torej odlična priložnost za druženje vseh, ki radi berejo, se izobražujejo in raziskujejo svet okrog sebe ter razmišljajo o lepši prihodnosti mesta in v tej smeri tudi delujejo.

Program dogodka v obliki, primerni za tiskanje! 

Spremljajoča dogajanja in najave lahko spremljate preko Facebook dogodka: