Dnevi COBISS prvič v Sloveniji

Dnevi COBISS so srečanja, ki v mreži COBISS.net potekajo že nekaj let. Izvajajo se v različnih oblikah, kot so predstavitve, paneli ipd. Skupnost uporabnikov sistema COBISS je raznolika. Skupaj razvijamo inovativne knjižnične in informacijske storitve za izpolnjevanje nenehno spreminjajočih se potreb in pričakovanj. Dnevi COBISS so namenjeni odpiranju aktualnih tem, izmenjavi idej in predstavitvi zanimivih praks, ki nas povezujejo. Pogovarjamo se o tem, kaj lahko storimo skupaj in kaj lahko izboljšamo v posamezni skupnosti COBISS. Prav zato smo se odločili, da tovrstno obliko srečanj z uporabniki COBISS organiziramo tudi v Sloveniji.

A logo with puzzle pieces Description automatically generated

Na prvem srečanju Dnevi COBISS 2023, ki bo 28. novembra 2023 v IZUM-u v Mariboru, se bomo posvetili krepitvi povezovanja. Na treh panelih bomo obravnavali aktualne teme in izzive. Paneli so zastavljeni dovolj široko, da bodo udeležencem ne glede na področje delovanja zanimivi in informativni. Vabimo vas, da razširite svoje obzorje in se seznanite z različnimi vidiki delovanja sistema in storitev COBISS ter uporabnosti posameznih programskih rešitev. Udeležba v prostorih IZUM-a ali prek spleta je brezplačna, registrirate se na spletni strani: https://conference.cobiss.net/conf2023/.

Moderatorji panelov vas vabijo, da že pred dogodkom podate svoje predloge in vprašanja, za katera bi želeli, da se izpostavijo pri posamezni panelni diskusiji (https://conference.cobiss.net/conf2023/index.php/vprasanja/).

Prvi panel Razvoj informacijskega sistema o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji (SICRIS) in njegova podpora znanosti bo moderiral Davor Šoštarič, ki kot dolgoletni sodelavec in nekdanji direktor IZUM-a odlično pozna področje, prepogosto preobremenjeno s točkovnim tekmovanjem. Kot moderator navaja, da se premalokrat vprašamo, kaj raziskovalec zares potrebuje za svoje kakovostno delo. So birokratski postopki na univerzah in pri financerjih pretogi in v resnici zavirajo svobodni duh populacije, ki naj bi načeloma izstopala iz povprečne sivine? V razpravi bodo sodelovali dr. Katja Harej (ARIS), Andrej Korošec (IZUM) in Darinka Šeško (IZUM) ter dr. Dean Korošak (Univerza v Mariboru).

Na drugem panelu z naslovom Prehod na novo generacijo programske opreme COBISS: kje smo danes bo moderatorka iz IZUM-a Tanja Turšek, ki sodeluje pri analizah zahtev, načrtovanju, testiranju in dokumentiranju programskih rešitev, skupaj z udeleženci panela izpostavila vidike najpomembnejših razvojnih nalog IZUM-a v letu 2023. Predstavljen bo pomen uporabniške izkušnje in dodane vrednosti, ki jih ti projekti prinašajo knjižnicam in širši javnosti. Na panelu bodo govorili naslednji strokovnjaki iz IZUM-a, ki jim boste seveda lahko zastavili vaša vprašanja: vodja sektorja za programsko opremo mag. Bojan Štok, vodja sektorja za bibliografsko kontrolo Tadeja Brešar, skrbnica za načrtovanje in nadgradnjo COBISS+ in mCOBISS Janita Tacer Slana in mag. Zdenka Kamenšek, ki sodeluje pri razvoju nove generacije programske opreme COBISS Lib.

Po vključitvi šolskih knjižnic v sistem COBISS utrjujemo smer razvoja zagotavljanja enotnega informacijskega sistema tudi v primarnem in sekundarnem izobraževanju, zato se bo tretji panel COBISS v šolskih knjižnicah – oblikovanje dodane vrednosti usmeril na možnosti nadgradnje knjižničnih storitev in podpore knjižnicam v tem šolskem okolju. Moderatorsko vlogo je prevzel dober poznavalec potreb šolskih knjižnic v sistemu COBISS Tadej Serdinšek iz IZUM-a. Pridružili se mu bodo udeleženci, ki bodo iz prve roke predstavili svoje izkušnje. To so Janko Strahinić (OŠ Metlika), Mateja Kokošar (OŠ Antona Globočnika Postojna), Andreja Urbanec (OŠ Orehek Kranj), knjižničarki mag. Gordana Banjanin in mag. Barbara Škrbić ter dijak Matic Mohorko (zadnji trije so predstavniki II. gimnazije Maribor).

Veselimo se vaše družbe v prostorih IZUM-a, kjer se bomo lahko osebno spoznali ter po zaključku strokovnega sklopa tudi dodobra nasmejali, saj bo z nami navihani Admir Baltić.

Prispevek pripravila: mag. Branka Badovinac