Računalniške delavnice za otroke v IZUM‑u

 

(foto: arhiv IZUM)
(foto: arhiv IZUM)

Usklajevanje zasebnih in poklicnih obveznosti je v sodobnem času izziv za vsakega zaposlenega in podjetja oziroma ustanove. Tudi na Institutu informacijskih znanosti (IZUM) z nekaterimi ukrepi in storitvami omogočamo kvalitetnejšo izrabo časa in prijaznejše delovno okolje. Ena izmed storitev so tudi računalniške delavnice za osnovnošolce staršev, zaposlenih na IZUM-u, in jih izvajamo v času poletnih počitnic. V letu 2023 obeležujemo že dvajsetletnico, odkar smo začeli z lastno zasnovanim projektom.

Z organizacijo računalniških delavnic za otroke zaposlenim ponudimo možnost lažjega usklajevanja obveznosti med poletnimi počitnicami, otrokom pa omogočimo aktivno preživljanje prostega časa. Z našo dejavnostjo tako starše nekoliko razbremenimo skrbi, kaj bodo njihovi otroci počeli med poletnimi počitnicami.

Predavalnice, ki so sicer namenjene izobraževanju knjižničarjev, se v poletnih mesecih prelevijo v učilnice za otroke. Vsako leto pripravimo tedenske računalniške delavnice, torej se izvajajo od ponedeljka do petka, na letni ravni jih dva do trikrat ponovimo. Do leta 2023 smo izvedli 41 delavnic s 633 udeleženci.

Otrokom pripravimo in ponudimo vsebine, ki jim bodo v korist na njihovi izobraževalni poti. V ta namen jih opolnomočimo za samostojno delo pri uporabi zbirke pisarniških programov Microsoft Office, usvojimo osnove iskanja v aplikaciji COBISS+, snemamo in montiramo video vsebine, spoznavamo osnove programiranja in pridobivamo različna dodatna znanja.

Na računalniški delavnici predavata dva zaposlena, ki vsako leto določita temo in pripravita celoten program. Zasnovali smo vrsto različnih tem: raziskovanje držav, izdelave spletnih strani, priprave kratkih filmov, prve knjige in osnove programiranja. Ker so otroci različnih starosti, imajo različno predznanje in motivacijo za delo, zato izvedbo prilagodimo glede na njihove sposobnosti in interes. Pri tem nam pomagajo tudi mladi asistenti (dijaki in/ali študenti).

Veseli smo opaženega napredka otrok, ki so že večkrat obiskali naše delavnice. V delovno zabavnem vzdušju je na voljo tudi dovolj prostega časa za druženje in igro. Vsak dan v času odmora otrokom ponudimo dnevno malico in prigrizke, starši pa jih po želji lahko odpeljejo tudi na kosilo. Ker je delo za računalnikom precej statično in vezano na zaprt prostor, se vsak dan odpravimo na sosednje šolsko igrišče, kjer poskrbimo, da se dobro razgibamo. Če nam čas dopušča, se podamo tudi v mestni park. Naše aktivnosti fotografiramo in snemamo ter delavnice promoviramo na družbenih medijih.

Kot ima vsako izobraževanje svoje zaključno spričevalo, ga imajo tudi naše delavnice. Zadnji dan za starše pripravimo zaključno prireditev v naši veliki dvorani, kjer se predstavimo s kratkim filmom o dogajanju na delavnicah ter zaključnimi izdelki otrok. Sledi podelitev priznanj in simbolično darilo ter zasluženo sladkanje s sladoledom. Staršem pokažemo še ostale izdelke, ki so nastali na delavnici, kot so ročno narisani plakati, razne konstrukcije iz Lego kock, programirani roboti in podobno.

Veselimo se vseh prihodnjih računalniških delavnic in naših otrok, ki se jih bodo udeležili. Zahvaljujemo se vsem sodelavcem, ki so prispevali k vsebinam in pri izvedbi delavnic.

Videe in fotografije po letih iz otroških računalniških delavnic smo zbrali in predstavili na našem YouTube kanalu:  Računalniške delavnice za otroke IZUM.

Prispevek pripravila: Breda Emeršič in Boštjan Batič