Dan odprtih vrat HPC Vega 2021

A picture containing text, building, outdoor, apartment building Description automatically generated

V Sloveniji so se ustanove in uporabniki superračunalnikov povezali v konzorcij SLING – Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje, ki ga vodijo v okviru javnega zavoda Arnes. Na Arnesu so z desetimi partnerji v konzorciju SLING vzpostavili slovenski kompetenčni center za superračunalništvo, ki ga v okviru projekta evropskih nacionalnih kompetenčnih centrov EUROCC financira Skupno podjetje EuroHPC. SLING sodeluje tudi s številnimi tujimi in mednarodnimi iniciativami.

18. 10. 2021 je bil Dan “exascale” računalništva ali Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov. Obiskovalci dneva odprtih vrat so si lahko ogledali nekatere najzmogljivejše slovenske superračunalnike. Ogledi so potekali v superračunalniških centrih:

  • EuroHPC Vega na IZUM-u v Mariboru,
  • Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici,
  • superračunalniške gruče Arnes ter Institut “Jožef Stefan” na Teslovi ulici v Ljubljani,
  • HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.

Programi ogledov superračunalnikov, med katere sodi tudi eden izmed najzmogljivejših na svetu EuroHPC Vega, so obsegali različne predstavitve. Obiskovalcem je bil predstavljen razvoj superračunalništva ter tehnologija in njena uporaba.

Prvega dneva odprtih vrat HPC Vega na IZUM-u se je udeležilo 250 udeležencev v sedmih skupinah. Veseli smo bili obiska in velike radovednosti najmlajših obiskovalcev. Odgovarjali smo na vrsto zanimivih vprašanj, kot so: “A VEGA res ni največji superračunalnik na svetu? A res nima monitorja? A res stane več kot 1250 evrov?”

“Exascale” računalniki so superračunalniki prihodnosti, ki bodo lahko izračunali najmanj 10^18 operacij s plavajočo vejico na sekundo (1 exaFLOPS). Kaj to sploh pomeni in kako Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva je bilo predstavljeno v popoldanskem delu programa. Srečanje v živo iz slovenskih superračunalnikih centrov je moderiral Dejan Valh iz IZUM-a.

Uvodne govore so imeli predstavniki iz treh ustanovnih članic združenja European Competence Centre – SLING:

Nato so sledile predstavitve iz:

A person giving a presentation to an audienceDescription automatically generated with medium confidence
(foto: IZUM)

Vabimo vas na ogled posnetka celotnega prenosa v živo, ki je na voljo na našem Youtube kanalu COBISS – poti do znanja, IZUM Maribor.

Prispevek pripravila: Breda Emeršič