Napredno Google-iskanje, 2. del – operator SITE

V prvem prispevku o naprednem Google-iskanju smo preleteli osnovni in napredni način uporabe Google-iskalnika s pomočjo spletnih obrazcev. Ob tem, sicer najpogosteje uporabljenem načinu, pa Google v enovrstičnem iskanju omogoča uporabo številnih ločil in operatorjev, kot so *, – , _, ” , … OR, site, link, info itd.

Med operatorji, ki jih je mogoče uporabiti v enovrstičnem iskanju, je operator SITE eden najbolj koristnih. Omogoča namreč omejitev iskanja na neko spletno mesto oziroma na neko registrirano internetno domeno ali poddomeno.

Z uporabo iskalne poizvedbe, ki jo začnemo z site:intdomena.com, poizvedbo omejimo tako, da se vsi rezultati iskanja nanašajo na internetno domeno intdomena.com, hkrati pa Google pri uporabi tega ukaza prikaže število vseh indeksiranih naslovov za to domeno.

Slika_site_cobiss.si

Število indeksiranih URL-naslovov je informacija, ki je koristna za vzdrževalce spletne domene in spletnega mesta, povprečnemu uporabniku pa daje osnovno informacijo o potencialnem obsegu vsebin na internetni domeni, na katero se nanaša iskanje. Uporabnik lahko v osnovi dostopa do prvih 1000 indeksiranih naslovov, ki se izpišejo med iskalnimi rezultati, sicer pa je priporočljivo omejiti iskanje na poddomene ali podstrani. Več primerov v nadaljevanju.

S klikom na slike predstavljenih primerov si lahko ogledate in primerjate rezultate posameznih poizvedb.

site: poddomena.intdomena.com

Iskalne rezultate lahko omejimo tako, da iskanje vsebin (spletnih URL-naslovov), ki jih je Google zaznal in indeksiral pod domeno SIK.SI, omejimo na domeno mariborske knjižnice, MB.SIK.SI.

V iskalni poizvedbi lahko ob operatorju uporabimo tudi ključne besede, ločila in druge operatorje:

site: intdomena.com ključne besede
Če nas na primer zanimajo predstavitve slovenskih knjižnic v družbenem omrežju Facebook, lahko URL-naslove do njihovih strani in profilov na Facebooku poiščemo na način, prikazan spodaj:

site: poddomena.intdomena.si  ”iskani niz”

site: intdomena.si/podmapa
V zadnjem primeru iščemo mnenja bralcev na temo kulture na spletni strani časnika DELO.

Dodatne informacije lahko najdete na spletni strani Google pomoči pri Ločila, simboli in operatorji pri iskanju.