Napredno Google-iskanje, 2. del – operator SITE

V prvem prispevku o naprednem Google-iskanju smo preleteli osnovni in napredni način uporabe Google-iskalnika s pomočjo spletnih obrazcev. Ob tem, sicer najpogosteje uporabljenem načinu, pa Google v enovrstičnem iskanju omogoča uporabo številnih ločil in operatorjev, kot so *, – , _, ” , … OR, site, link, info itd.

Med operatorji, ki jih je mogoče uporabiti v enovrstičnem iskanju, je operator SITE eden najbolj koristnih. Omogoča namreč omejitev iskanja na neko spletno mesto oziroma na neko registrirano internetno domeno ali poddomeno.

Z uporabo iskalne poizvedbe, ki jo začnemo z site:intdomena.com, poizvedbo omejimo tako, da se vsi rezultati iskanja nanašajo na internetno domeno intdomena.com, hkrati pa Google pri uporabi tega ukaza prikaže število vseh indeksiranih naslovov za to domeno.

Slika_site_cobiss.si

Število indeksiranih URL-naslovov je informacija, ki je koristna za vzdrževalce spletne domene in spletnega mesta, povprečnemu uporabniku pa daje osnovno informacijo o potencialnem obsegu vsebin na internetni domeni, na katero se nanaša iskanje. Uporabnik lahko v osnovi dostopa do prvih 1000 indeksiranih naslovov, ki se izpišejo med iskalnimi rezultati, sicer pa je priporočljivo omejiti iskanje na poddomene ali podstrani. Več primerov v nadaljevanju.

S klikom na slike predstavljenih primerov si lahko ogledate in primerjate rezultate posameznih poizvedb.

site: poddomena.intdomena.com

Iskalne rezultate lahko omejimo tako, da iskanje vsebin (spletnih URL-naslovov), ki jih je Google zaznal in indeksiral pod domeno SIK.SI, omejimo na domeno mariborske knjižnice, MB.SIK.SI.

V iskalni poizvedbi lahko ob operatorju uporabimo tudi ključne besede, ločila in druge operatorje:

site: intdomena.com ključne besede
Če nas na primer zanimajo predstavitve slovenskih knjižnic v družbenem omrežju Facebook, lahko URL-naslove do njihovih strani in profilov na Facebooku poiščemo na način, prikazan spodaj:

site: poddomena.intdomena.si  ”iskani niz”

site: intdomena.si/podmapa
V zadnjem primeru iščemo mnenja bralcev na temo kulture na spletni strani časnika DELO.

Dodatne informacije lahko najdete na spletni strani Google pomoči pri Ločila, simboli in operatorji pri iskanju.

Prispevek pripravil: mag. Sergej Lah