Slovenija s superračunalnikom Vega postala računalniška velesila

Z zagonom superračunalnika Vega, prvega izmed superračunalnikov EuroHPC prve generacije, smo Slovenijo postavili na zemljevid računalniških velesil.

HPC Vega spada trenutno med 50 najmočnejših superračunalnikov na svetu, njegove zmogljivosti pa so na voljo raziskovalni sferi in gospodarstvu pri uresničevanju visokotehnoloških projektov na področju fizike, kemije, biologije, medicine, farmacije, pametnih mest, pri klimatskih in meteoroloških simulacijah, razvoju novih materialov in projektih na področju umetne inteligence, ter preostalih dejavnosti, ki zahtevajo obdelavo velikih količin podatkov. Kljub dejstvu, da je novi superračunalniški center lociran v Mariboru, gre za projekt nacionalnega pomena, zmogljivosti superračunalnika VEGA pa so na razpolago tako slovenskim strokovnjakom kot strokovnjakom iz drugih držav EU.

Na prireditvi ob svečanem zagonu superračunalnika Vega je Margarethe Vestager, izvršna podpredsednica Evropske komisije za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, izpostavila pomen vlaganj v superračunalniške zmogljivosti za razvoj pripravljenosti evropskih malih in srednje velikih podjetij za visokotehnološke gospodarske izzive prihodnosti.

Pomen superračunalniških sistemov oziroma sistemov HPC pri soočanju z izzivi prihodnosti sta izpostavila tudi predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Predsednik vlade je superračunalnik s simboličnim pritiskom na rdeči gumb tudi zagnal.

Zagon superračunalnika Vega

O uporabi superračunalnikov bomo razpravljali tudi na mednarodnem online srečanju ASHPC21, ki bo potekalo med 31. 5. in 2. 6. 2021. Srečanje je priložnost za seznanitev s trendi in izmenjavo mnenj s področja razvoja učinkovitih in uspešnih visokozmogljivih računalniških aplikacij (HPC). Udeležba je brezplačna. Registrirajte se!

Posvet ASHPC21

Preizkusno obdobje delovanja Vege smo na Institutu informacijskih znanosti (IZUM) skupaj s sodelavci z Inštituta Jožef Stefan (IJS) pod okriljem konzorcija SLING izkoristili za pomoč pri iskanju zdravila za COVID-19. Prispevka so se razveselili tudi znanstveniki iz mednarodnega laboratorija CERN.

Prispevek pripravil: mag. Sergej Lah

Izbor medijskih povezav ob zagonu VEGA: