Prvo Avstrijsko-slovensko srečanje HPC

A screenshot of a computer Description automatically generated with medium confidence

Z zagonom superračunalnika HPC Vega, največjega superračunalnika v Sloveniji in enega največjih v Evropi, smo Slovenijo postavili na zemljevid računalniških velesil. IZUM se tako podaja tudi v vode superračunalništva in je letos soorganiziral prvo Avstrijsko-slovensko srečanje HPC – ASHPC21, ki je potekalo od 31. 5. do 2. 6. Srečanje bi naj potekalo na IZUM-u, a je zaradi omejitev, povezanih s COVID‑19, potekalo izključno prek spleta. Srečanja se je udeležilo skoraj 200 udeležencev iz 19 držav, ki so spremljali več kot 40 različnih predstavitev. Eminentni znanstveniki, raziskovalci, profesorji in drugi strokovnjaki so poskrbeli za tri izjemno pestre konferenčne dneve, polne poučnih predstavitev in zanimivih diskusij.

Srečanje ASHPC21 nadaljuje tradicijo letnih avstrijskih srečanj HPC (ki so potekala med 2015 in 2020) ter združuje znanstvenike in tehnike s predznanjem in zanimanjem za superračunalništvo. Visokozmogljivo računalništvo (HPC) deluje na meji računsko izvedljivih problemov in pomaga pri osvajanju novih področij v znanosti. Znanje o njegovih trenutnih omejitvah in izmenjava idej glede povezanih težav sta ključna za nadaljnji razvoj znanstvene in tehnološke konkurenčnosti. ASHPC21 je odlična priložnost za predstavljanje in spoznavanje rezultatov najnovejših raziskav ter za izmenjavanje idej med uporabniki in ponudniki storitev HPC.

Na evropskem zemljevidu visokozmogljivega računalništva so se pojavili novi akterji z novimi ponudbami, ki lahko koristijo vsem evropskim raziskovalcem. To so v prvi vrsti novi kompetenčni centri HPC, ki so nastali v okviru EuroCC in EuroHPC JU, pa tudi novi sistemi HPC in nova evropska prizadevanja za okrepitev HPC v Evropi. Srečanje ASHPC21 je imelo tudi seje, posvečene evropski dimenziji HPC, na katerih smo govorili o avstrijski in slovenski skupnosti HPC in o tem, kako lahko ponujene možnosti najbolje izkoristimo.

Srečanje sta organizirala Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje (SLING) in Institut informacijskih znanosti v Mariboru (IZUM) v sodelovanju z ustanovama Research Area Scientific Computing (Innsbruck, Avstrija) in VSC (Vienna Scientific Cluster) Research Center, TU Wien (Dunaj, Avstrija). Podrobnosti o srečanju in programu so dostopne na naslovu https://ashpc21.si/.

Prispevek pripravil: mag. Davor Bračko